tirsdag 31. januar 2023

Palmesukker

I dag har jeg vært på besøk på en Palmesukkergård ti minutters tid utenfor sentrum av Kampot. Men før vi kom så langt måtte vi innom et mopedverksted for å bytte tennpluggen.


Palmettrærne er hann og hunntrær, i motsetning til hunntreet som får blomster og frukt får hanntrærene kun blomster. Frukten blir brukt til mat og til dyrefôr så de tapper mest sukkersaft fra hannpalmen.  Sukkersaften fra hanntrærene er mer grumsete i forhold til saften fra hunnpalmene. Palmene kan bli opptil  25 meter høye, det er langt i fra en ufarlig jobb å klatre opp uten sikring når det som nå blåser 10m/s.




Sesongen starter med klargjøring i september og innhøsting fra oktober til april, mai, juni alt etter om været tillater det, hvis det kommer regnvann i beholderne kan de ikke bruke sukkersaften.  Den beste kvaliteten på sukkeret får de fra november til februar.

Før de samler saften må beholderne klargjøres, de blir satt opp ned  på en ovn hvor de brenner palmeblader for å få mest mulig røyk inn i beholderen. Dette gjøres for å holde insekter borte.


Det tar rundt et døgn å få fylt beholderen med sukkersaft. En full kjele med sukkersaft blir ca 5 kg ferdig palmesukker. I løpet av en dag lager de mellom 15 - 17 kg palmesukker. For 1 kg ferdig palmesukker får de 30 kr.






Etter at saften er høstet kokes den et par timer i et vedfyrt kokekar til det ikke er mer væske igjen, før massen røres konstant i 45-60 minutter for at det ikke bare skal bli en stor hard klump med sukker. Den store sleiva har et tau med to tamper som de drar i for å få den til å gå rundt.  Mange timer og hardt arbeid for å tjene 500 kr i løpet av en dag.



Saften fra palmene smaker overraskende ikke så søtt som man skulle tro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar